Aanleveren

Digitale bestanden die worden geleverd aan Mullens ReproGraphix moeten zijn opgemaakt volgens onze specificaties. Onze printsystemen zijn volledig afgestemd op de meest gebruikte opmaak-, illustratie- en beeldbewerkingsprogramma’s. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op: 070 – 36.05.803 of info@mullens.nl


Onze voorkeur gaat uit naar PDF-bestanden:
Onze specificaties voor een pdf: een CMYK bestand met een resolutie van 150 dpi op het eindformaat. Snijtekens en 10 mm. afloop meegeven. Zet teksten om naar contouren om problemen met fonts te voorkomen. PDF-bestanden worden zonder eventuele kleuraanpassingen naar de printer gestuurd. PDFís aanmaken met Adobe Distiller, nooit printen naar PDF-Writer.

Open bestanden:
Quark XPress, Illustrator, InDesign, Photoshop, MS Office (Word, Excel, PowerPoint), AutoCAD.
(informeer naar de door ons gebruikte software-versie)

Vanuit andere applicaties kan een PS-bestand worden aangemaakt. De Adobe PS Printer driver hiervoor is te downloaden bij: www.adobe.nl

Voor alle documenten geldt:
CMYK-bestanden met een resolutie van 150 dpi op eindformaat. Fonts altijd bijleveren of omzetten naar lettercontouren. (i.v.m. het auteursrecht worden de door u aangeleverde fonts na printen uit ons systeem verwijderd). Kleurenprints meeleveren. Stuur bij aanlevering via email of ftp een (low-res) pdf-bestand mee als voorbeeld. Indien wij bestanden ontvangen zonder bijgeleverde print of pdf accepteren wij geen enkele aansprakelijkheid betreffende de inhoud of de kleur!

Document opmaak en resolutie:
Maak (bitmap) bestanden volgens onderstaande instellingen:
100% opmaak, resolutie: 150dpi
50% opmaak, resolutie: 300dpi
25% opmaak, resolutie: 600dpi

Pantone-kleuren:
Het Pantone Matching System (PMS) is een kleurenmengsysteem voor drukinkten. Onze (CMYK) kleurenprinters kunnen de meeste PMS-kleuren redelijk benaderen (volgens de CMYK-kolom in de PMS-waaier). Echter voor een aantal PMS-kleuren is de afwijking wat groter. Als een PMS-kleur gewenst is geef dit dan duidelijk aan bij uw opdracht. Wij doen ons best deze PMS-kleur zo dicht mogelijk te benaderen. Er kan echter altijd een licht kleurverschil ontstaan.

Media:
USB-stick.
E-mail: info@mullens.nl
wetransfer

Opmaak:
Opmaak in Illustrator minimaal 25% van de uiteindelijke grootte.
Opmaak in Photoshop: liever geen lijn- of tekstopmaak. Resolutie 150 dpi op het eindformaat.

EXPO-wanden:
Maak de gehele wand op als uitvouw-pagina’s (spreads) op 25% van de werkelijke grootte. Geef een afloop mee van 10 mm. Houd er rekening mee dat het beeld op de zijkappen naar achteren verdwijnt!

Banners:
Opmaak op 50% van de werkelijke grootte.
Rekening houden met clicklijst boven en onder. Deze neemt ca. 3 cm in beslag.

Posters en Panelen:
Maak elk paneel op als één pagina. Geef 10 mm afloop aan. Opmaak op minimaal 50% of 100% wordt aanbevolen.

CANVAS-Prints:
Voor CANVAS-Prints gelden andere aanleverspecificaties, zie handleiding.

Quark XPress:
Gebruik geen RGB-kleuren. Zet PMS-kleuren om naar CMYK, maar vermeld wel de naam, zodat wij weten welke kleur bedoeld wordt. Let op: er kunnen kleurverschillen ontstaan bij het omzetten van PMS naar CMYK. Geen verlooptinten in QuarkXPress aanmaken, gebruik hiervoor Photoshop. Dit geeft mooiere verlopen. Alle geimporteerde bestanden meeleveren.

InDesign:
Teksten omzetten naar contouren om font-problemen te voorkomen. Als u PDF-bestanden schrijft vanuit InDesign, moet u alle fonts in contouren zetten, de printer zal anders de fonts niet herkennen. Geen dropshadow meegegeven aan elkaar overlappende scans! Maak dropshadows eventueel in Photoshop. Alle geimporteerde bestanden meeleveren.
Indien er in het InDesign bestand bitmaps zijn geplaats, lever deze dan ook apart aan. Geplaatste bitmaps mogen nooit vergroot of verkleind worden. Zorg ervoor dat deze in Photoshop de juiste maat hebben meegekregen alvorens ze te importeren.

Photoshop:
Gebruik CMYK-bestanden. Resolutie moet minimaal 150 dpi zijn op het eindformaat. Alleen TIFF of EPS bestanden. Geen JPEG-compressie. Beeldcompressie geeft verlies van beeldkwaliteit. Geen DCS (EPS-5) bestanden. Duotoon omzetten naar CMYK.
Maak liever geen tekst- of lijnillustraties op in Photoshop.

Illustrator:
Logo’s die in QuarkXPress of Indesign geplaatst worden op minimaal 50% opmaken. Maak verloopvlakken niet op in Illustrator, gebruik daarvoor Photoshop met een minimale resolutie van 150 dpi op het eindformaat. Zet teksten om naar contouren om problemen met fonts te voorkomen.

Indien er in het Illustrator bestand bitmaps zijn geplaats, lever deze dan ook apart aan. Geplaatste bitmaps mogen nooit vergroot of verkleind worden. Zorg ervoor dat deze in Photoshop de juiste maat hebben meegekregen alvorens ze te importeren.

Lever Illustrator files aan als een AI bestand, niet als EPS.

LET OP:
Vanaf Illustrator versie 9+ zijn er een aantal opties beschikbaar die een onvoorspelbaar resultaat geven bij groot formaat printers. Gebruik daarom geen schaduwen (gebruik hiervoor Photoshop) en geen transparante layers.

AutoCAD:
Printen vanuit AutoCad Aanleveren als plotbestand (.plt) Het voordeel van een plotbestand is dat alle externe hulpbestanden erin mee genomen worden zoals, lettertypen, templates en plotstijlen. Op deze manier van aanleveren geeft het 100% zekerheid van verwerken van uw plotbestanden. Om een plotbestand te maken moet u een driver downloaden vanaf de HP website voor onze HP5500-Designjet printer (60-inch)

Een AutoCAD-bestand (.dwg).
Bij een dwg-bestand moet u ook de gebruikte (niet standaard) lettertypen, templates en plotstijlen ( .ctb) meeleveren. CAD bestanden worden altijd geprint op 90 grs. coated papier, dit i.v.m. het vouwen van de plots.

Printbestanden worden na levering verwijderd, tenzij anders is overeengekomen.

Kleuren-proof:
U kunt in overleg een proofprint aanvragen voordat de productie van start gaat. Hier moet dan wel ruimte voor worden gemaakt in de planning. Verzendkosten worden in rekening gebracht. Onze printers worden dagelijks gecalibreerd om een constante kwaliteit te garanderen. Bij nabestellingen is het echter mogelijk dat er enige kleurafwijking voorkomt.


Afmetingen van de diverse systemen:

UNO-banner: 80 cm breed x 215 cm hoog

QB-banner: 80 cm breed x 200 cm hoog.
Rekening houden boven en onder met een clicklijst van ca. 3 cm.

MarcBric BannerUp: 88 cm breed x 210 cm hoog (effectieve beeldmaat 206 cm)

Solid rollup banner: 85cm. breed en 215 cm. hoog ( effective beeld maat 85 x 207 cm. )

Silverline-banner: 90 cm breed x 200 cm hoog

Penguin-banner: 80 cm breed x 219 cm hoog.

EXPO-wand:
De levertijd van een Expowand is gemiddeld 10 werkdagen na ontvangst van het door u aangeleverde printbestand.

WWM-wand
Hoogte 2280 cm. Breedte per baan 747 mm. Breedte zijkappen 381 mm.

MarcBric SnapUp MP1
Hoogte 2175 mm. Breedte per baan 700 mm. Breedte Zijkappen 400 mm.

QFix Popup
Hoogte 2235 cm. Breedte per baan 673 mm. Breedte zijkappen 673 mm.

Bij vervangende graphics voor een Expowand willen wij graag de ‘oude’ graphics bijgeleverd krijgen voor een juiste kleuren-match. Bij het vervaardigen van “nieuwe panelen” in een bestaande systeemwand kan een maatverschil en zelfs een kleurverschil optreden! Zorg ervoor dat de naden zo min mogelijk door de tekst lopen. Vermijd zo veel mogelijk horizontale lijnen over meerdere banen.

ABRI-posters:
Afmetingen (bxh) 118,5 x 175 cm
Zichtmaat (bxh) 115 x 171 cm
Bij de opmaak van een Abri-poster dient men er rekening mee te houden dat de tekst minimaal 4 cm. van de buitenzijden van het uiteindelijke afficheformaat blijft.